InnovaMare ship for marine and environmental research

Krajem prošle godine Istraživačka postaja na Martinskoj koja djeluje u sklopu Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) postala je bogatija za novi istraživački brod.

Nabava broda sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska kroz projekt InnovaMare pod vodstvom dr. sc. Marine Mlakar.

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru.

Glavni cilj projekta je poboljšati uvjete na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora, a radi poticanja razvoja novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike.

Brod ‘Šibenik 800 P’ proizveden je u brodogradilištu Dunkić u Šibeniku. Duljine je preko 9,3 metara, dok je dužina vodene linije 8 metara. U njega je ugrađen unutarnji Diesel motor snage 242 kW što mu omogućuje maksimalnu brzinu od 32 čvora, dok mu je putna brzina 20 čvorova. Posjeduje tankove za 400 litara goriva i 200 litara pitke vode. Registriran je za 12 osoba, te može ukrcati 2 tone tereta.

Ovaj istraživački brod tek čekaju brojna terenska istraživanja i morski izazovi, pa mu od srca želimo mirno more!

Izvor: Institut Ruđer Bošković

Leave a Reply