Panel: Financiranje projekata na području plave ekonomije i morskih tehnologija za unapređenje suradnje znanosti i privatnog sektora

Dragi članovi Innovamare zajednice i oni koji će to tek postati,

pozivamo Vas da sudjelujete u panelu:”Financiranje projekata u područjima plave ekonomije i morskih tehnologija za unapređenje suradnje znanosti i privatnog sektora” koji će se održati u okviru skupštine DIH Innovamare 12.12.2023. u Šibeniku, Velimira Škorpika 6. i to u terminu od 12.45h do 14.00h.

Digitalni inovacijski HUB Innovamare rezultat je trogodišnjeg strateškog projekta vrijednog 5,6 mil € financiranog iz Interreg programa Italija-Hrvatska koji je omogućio suradnju između 350 različitih dionika iz obje zemlje. DIH Innovamare je neprofitna organizacija koju je osnovalo 15 najvećih organizacija u morskim tehnologijama i biologiji mora iz Hrvatske i Italije. Članovi su znanstveno-istraživačke institucije, privatne tvrtke te lokalna i regionalna samouprava. Osnovan je u svibnju 2023. godine sa sjedištem u Šibeniku, Hrvatska.

Panel će dati osnovni uvid o mogućnostima financiranja inovacijskih projekata (proizvoda i usluga) u području blue tech-a s naglaskom na financiranje razvoja uspješnih prototipa ili sinergiju u razvoju između ZII i poduzetnika s fokusom na RH i EU ali i primjerima iz svijeta.
Panelisti: Nikola Balić, Pulent/Daytona.io, Stevica Kuharski, Fil ROUGE CAPITAL, Ružica Jelić, HAMAG Bicro, Mario Špadina, SeaCras d.o.o., Marko Valčić, profesor UNIZD govoriti će o svojim iskustvima i pružiti informacije o dostupnim inicijativa i programima ali i diskutirati izazove i rješenja te pružiti konkretne odgovore na pitanja sudionika.

Nakon panela uslijedit će i potpisivanje sporazuma o Strateško tehnološkom partnerstvu za inovativno i održivo praćenje stanja Jadranskog mora između DIH Innovamare i SeaCras. DIH Innovamare i SeaCras, u suradnji sa vodećim znanstveno-istraživačkim institucijama, rade na stvaranju prvog strateškog tehnološkog partnerstva na Jadranu – ujedno i jednog od prvih takve vrste u svijetu. Ovaj projekt, usmjeren je na praćenje i očuvanje mora velikih razmjera, i obuhvaća najmodernije tehnologije te je otvoren za suradnju sa svim zainteresiranim stranama.

Strateško partnerstvo stvara se radi integracije više vrsta naprednih rješenja, kao što su satelitski nadzor, površinska robotska plovila, pametne plutače, ekološko uzorkovanje te izrada prediktivnih modela kao snažan set tehnoloških alata za očuvanje morske okoline sa niskim emisijama stakleničkih plinova. Ovo strateško partnerstvo omogućiti će brojnim krajnjim korisnicima pružanje rješenja za širok spektar izazova – kroz jedan poziv ili upit, u rasponu od monitoringa iznenadnih onečišćenja do analize biokemije mora, uključujući detekciju metala i drugih vrsta utjecaja na more – na mikro, mezzo i makro razini Jadranskog mora.
U strateško partnerstvo uključeni su još i Institut Ruđer Bošković, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zadru i Dubrovniku, Oceanographic Institute iz Trsta, te surađujemo s Agencijom Europske unije za svemirski program (EUSPA), te međunarodnom agencijom Mercator Ocean International, što čini ovo strateško partnerstvo oglednim primjerom sinergije različitih inovacija u službi očuvanja ne samo našeg Jadranskog mora, već i drugih mora i oceana.

Za sudjelovanje na panelu potrebno se prijaviti ispunjavanjem nižeg obrasca.

Leave a Reply